Millliyet.com.tr/ Ayçiçek yağında fahiş fiyat vurgunu! Marketlerde ayçiçek yağı fiyatları farklılık gösteriyor. Bir markette aynı ayçiçek yağı 167 TL, diğerinde 336 TL’ye satılıyor. Ziraat Mühendisi Ömer Demir konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Senaryo aynı, vatandaşı soymak, çiftçiyi üretimden vazgeçirip, tüketiciyi canından bezdirip sokağa dökmek, adına ne derseniz deyin bir ürün düşüşün ki gramajı aynı, firması aynı üreten aynı, fiyatı farklı. Tarımda topyekün yeniden bir planlama yapamazsak marketler gelecek zamanda ülkenin bütün gıdasını eline geçirecek.
‘ÜLKEMİZDE AYÇİÇEK YAĞI SORUNU YOK’
Bunun sonu bizim için iyi olmayacak. Bir market indirim yapıyor. O indirimi millet almaya giderken biri çıkıyor diyor ki ‘ayçiçek yağında sorun var’ ülkemizde şu anda ayçiçek yağı sorunu yok. Ayçiçek yağının fiyatını artıracak herhangi bir sebep de yok. Tarımı yeniden planlamak lazım.
Şu anda tarımın paydaşları maalesef düzene ayak uydurmuşlar, köylüyü düşünen yok. Devlet zaman zaman destek veriyor, çalışmalar yapıyor.
‘KASADA AYRI, FİŞTE FİYAT AYRI’
Birçok üründe biz bunu yaşıyoruz. Kasada gidiyorsunuz fiyat ayrı, fişteki fiyat ayrı. Bu milletin indirime ihtiyacı var. Bu yıl ayçiçek yağında Trakya’da bir azalma oldu, bu iklim değişikliğinden dolayı oldu. Burada köylü çiftçi desteklenmeli ki insanlar bir sonraki sene de ayçiçek yağı ekebilsin.”
‘FIRSATÇILAR FİYATI YUKARI ÇEKME ÇABASI İÇİNDE’
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Küresel ölçekte önemli zeytin üreticisi İspanya, Fas ve bazı Avrupa ülkelerinde kuraklık nedeniyle rekolte düştü. Tüm dünyada zeytin ve zeytinyağı fiyatları yükseldi. Ayçiçekte böyle bir durum görülmemesine rağmen, bugün zeytinyağının litresinin 180-250 bandına çıktığını gören bazı fırsatçılar 42-50 TL bandındaki ayçiçek yağının litre fiyatını yukarı doğru çekme çabası içerisine girdiler.
TÜKETİCİLER NE YAPMALI?
Tüketiciler dikkatli olmalı, fahiş fiyat yapan yerlerden uzak durmalıdır. Fahiş fiyat artışlarını da Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Artışı Değerlendirme Kurulu’na iletmelidirler.”