Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Lityum Üretimi

Jeotermal Enerjinin Potansiyeli ve Türkiye’deki Durumu

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerjide potansiyelinin yüzde 10’unu kullandığını belirterek, “Gerek elektrik gerek seracılıkta bunu 10 katına çıkarma altyapımız ve potansiyelimiz mevcut.” dedi.

AA Enerji Terminali Programı’na konuk olan Şentürk, jeotermal enerjinin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin jeotermal kaynak açısından önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Şentürk, Türkiye’de jeotermalde 1735 megavat kurulu güç bulunduğunu belirterek, 65 santralin yılda 11 gigavat elektrik ürettiğini ve bu elektriğin ülkenin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine denk geldiğini ifade etti.

Sera ısıtmadan konutlara, turizmden tarıma kadar birçok alanda jeotermal enerjinin kullanıldığını belirten Şentürk, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle jeotermal seracılığın hızla büyüdüğünü belirtti.

  • Türkiye’de 7 bin hektar örtü altı jeotermal kaynak ısıtmalı sera
  • 160 bin konut jeotermal kaynakla ısıtılıyor

Şentürk, jeotermal yatırımlarının maliyetli olduğunu ancak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, mevzuat düzenlemeleriyle yaklaşık 40 bin dönüm sera kurulabileceğini ifade etti.

Jeotermal enerji santralleri için yapılan çalışmalarda kıymetli maden ve minerallerin de bulunduğunu belirten Şentürk, Türkiye’nin lityum üretim potansiyeline de dikkat çekti. Almanya ile yapılan işbirliği sayesinde lityum ayrıştırma çalışmalarının başladığını ve ülkemizin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Jeotermal enerji alanındaki AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve lityum üretiminde dünya lideri olma vizyonunun gerçekleştirilmesi için adımlar atıldığını belirten Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki başarısını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.


Reklamdır
Kaynak: AA / Başak Erkalan – Ekonomi

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (14 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,2240 liradan alınan dolar, 40,2260 liradan satılıyor. 46,9330 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,9350 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 40,1680, avronun satış fiyatı ise 47,0440 lira olmuştu. Türkiye …

Yatırımı olanlar dikkat: Bitcoin’den yeni rekor

Bitcoin, Pazartesi günü yükselişini sürdürerek 120.000 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Bu yükseliş, Bitcoin ETF’lerindeki ralliden destek buldu.

Bitcoin’i coşturdular: Bütün zamanların rekorunu kırdı

Bitcoin, 9 Temmuz 2025’de tarihi bir zirveye ulaştı: 112 bin dolar! Bu tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. REKORUN ARKASINDAKİ ETKENLER Uzmanlar, Bitcoin’in bu seviyeye ulaşmasında birkaç önemli faktörün etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.