Suriye’yi vuran İsrail’den mesaj: Bu bir uyarı

Suriye’deki Çatışmalarda En Az 11 Kişi Hayatını Kaybetti

Suriye’de radikal silahlı gruplar ile Dürzi gruplar arasındaki gerilimin tırmanması sonucunda başkent Şam yakınlarında en az 11 kişinin öldüğü çatışmalar yaşandı.

Ahmed Şara liderliğindeki yeni Suriye yönetimi, farklı inanç gruplarını ve etnik azınlıkları koruma sözü vermiş olsa da, Dürzi topluluğu şiddet olaylarına maruz kalmaya devam ediyor. Suriye haber ajansı SANA, Sağlık Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde, başkent Şam’ın güneyindeki Sahnaya bölgesinde silahlı grupların sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef aldığı çatışmalarda en az 11 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ölenlerin çoğunun güvenlik güçleri mensubu olduğu belirtildi.


Carmana’daki çatışmalar sonrasında Suriye’de güvenlik önlemleri artırıldı. Fotoğraf: Syrian Interior Ministry Facebook Page/AFP

Çatışmaların Sebepleri ve Gelişmeler

Kent sakinleri saldırganların makineli tüfekler ve roket güdümlü el bombaları ile evlere ve arabalara saldırdığını belirtti. Bir şahıs, silahlı saldırganların özellikle Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere saldırmaya çalıştıklarını ifade etti. Sahnaya’daki çatışmalar, Şam yakınlarındaki Carmana’da Muhammed Peygamber’e hakaret içeren bir kaydın yayılmasından bir gün sonra meydana geldi.

Carmana’daki gerginlik, Dürzi topluluğuna mensup bir din adamına ait olduğu iddia edilen ve tartışmalara sebep olan ses kaydının yayılmasının ardından başlamıştı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Carmana’daki çatışmalarda en az 17 kişi yaşamını yitirdi.

İçişleri Bakanlığı, kayda konu olan kişinin kimliğini tespit etmeye çalıştıklarını duyurdu ve yapılan incelemeler sonucunda Dürzi din adamının bu kayıttan sorumlu olmadığı belirlendi. Bakanlık, vatandaşları hukuka saygı ve güvenliği tehlikeye atmaktan kaçınmaları konusunda uyardı.


Çatışmaların arkasında Dürzi silahlı gruplar kontrol noktalarında nöbet tutuyor. Fotoğraf: Omar Sanadiki/AP Photo/picture alliance

İsrail’in Müdahalesi ve Açıklamaları

İsrail, bugün Suriye’ye “uyarı amaçlı” bir hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, saldırının “Dürzi topluma saldırı hazırlığında olan aşırılık yanlısı bir gruba karşı gerçekleştirildiği” belirtildi.

Ayrıca, İsrail Savunma Bakanlığı 1 Mart’ta yaptığı açıklamada, Dürzi topluluğunu koruma sözü vermiş olduklarını ve orduya Caramana’yı savunmak için hazırlık yapma talimatı verdiklerini açıklamıştı. Netanyahu’nun bugün yayımlanan açıklamasında ise “İsrail, Suriye’deki Dürzi toplumuna zarar verilmesine izin vermeyecek” vurgusu yapıldı.

Reuters, AFP, dpa / DA, ET

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Trump ikinci başkanlık döneminde ‘vergi düzenlemesi’ zaferiyle elini güçlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, dün imzaladığı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren düzenlemeyle ikinci başkanlık döneminin ekonomik temel taşlarını atarken, yasalaşan tasarının 10 yılda bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artırması bekleniyor.

Oslo – Bodrum hattında operasyon çete çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, elebaşılığını I.A.Ç., Y.K. ve A.P.’nin yaptığı 3 ayrı organize suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli Niğde, Mersin, Adana, Konya ve Muğla ile Norveç’in başkenti Oslo’da ortak operasyonlar düzenlediklerini belirtti.

Muhammed Yakut’a Almanya’da cenaze töreni

Hollanda’da tahliye edildikten bir gün sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Muhammed Yakut’un cenazesi, vasiyeti üzerine Almanya’nın Duisburg kentinde defnedildi.

Son dakika… Özgür Özel kararını verdi! Amasya mitingi iptal edilmedi: Gözler saat 20.30’da!

Son dakika haberi… CHP’ye 3 büyükşehir belediyesine yönelik yeni operasyonların ardında bu sabah MYK’yi toplayan Genel Başkan Özgür Özel’in, bugünkü Amasya mitingini iptal edip etmeyeceği merak ediliyordu. Buna göre Özel, mitingi iptal etmeme karar aldı. Miting, saat 20.30’da gerçekleşecek.

Elon Musk’tan sorduğu soru Trump’ın başını yakacak: ABD sistemini kökten değiştirecek

Elon Musk, ABD’de iki parti sistemine meydan okuyacak yeni bir siyasi oluşum için ilk adımı attı. X’te başlattığı “Amerika Partisi kurulsun mu?” anketi saatler içinde yüz binlerce yanıt aldı. Musk, Senato ve Meclis’te az sayıda koltukla sistemi kilitleyebileceklerini savundu.

Son Dakika… Bir siyasi yasak talebi daha! İmamoğlu’nun diploma iddianamesi tamamlandı

Son Dakika Haberi… Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 8 yıl 9 ay hapis cezası istendi. İddianamede ayrıca, siyasi yasak talep edildi.