Coşkun Usta, doğru ilaç kullanımının önemine dikkat çekti ve toplumda ilaçların aç karnına kullanımıyla ilgili bilinmeyen konuları vurguladı.
Yarım saat yemek yemeden sonra ilaç alınması gerektiğini belirten Usta, “Yemek yedikten en az iki saat sonra ilaç alınmalıdır. Böylece ilacı aç karnına almış olursunuz. Ancak ilacı aç karnına aldıktan hemen sonra yemek yerseniz, yediğiniz yemeğin içindeki bazı maddeler ilaçlarla etkileşebilir” şeklinde konuştu.
Usta, tok karna alınan ilaçlarda sorun çıkmayacağını ancak aç karnına alınan ilaçların yemekle birlikte tüketilmesi durumunda ilacın toksinlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti.
Bazı antibiyotiklerin süt ürünleri ağırlıklı yemekle alındığında emiliminin azalacağını belirten Usta, “Örneğin bazı antidepresanları peynir bakımından zengin yemekle aldığınızda ilacın toksin etkileri ortaya çıkacaktır. Kan sulandırıcılar alırken mutlaka çok yeşillikli yemeklerden kaçının çünkü yeşillikler K vitamini içerir” dedi.
İlaç kullanımının basit bir iş olmadığını ve yan etki potansiyeli taşıdığını vurgulayan Usta, ramazanda daha dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
Yüksek riskli veya kronik hastalara doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye eden Usta, bazı ilaç gruplarının idrar söktürücü, aşırı tuz kaybı veya ödem atıcı özelliklerinden dolayı ramazanda dikkatli kullanılmasını önerdi.
Sahura kalkıp, yarım saat önce aç karnına ilaç içmenin önemine değinen Usta, “İftarı yaptıktan sonra sahura kadar sürekli bir şeyler yemeyin, aç karnına ilaçlar için en az 2 saat ara verin. Özellikle tiroit gibi hormon ilaçlarını mutlaka aç karnına alın” şeklinde konuştu.