Ramazanda aç karnına ilaç kullanacaklara önemli uyarı

Coşkun Usta, doğru ilaç kullanımının önemine dikkat çekti ve toplumda ilaçların aç karnına kullanımıyla ilgili bilinmeyen konuları vurguladı.

Yarım saat yemek yemeden sonra ilaç alınması gerektiğini belirten Usta, “Yemek yedikten en az iki saat sonra ilaç alınmalıdır. Böylece ilacı aç karnına almış olursunuz. Ancak ilacı aç karnına aldıktan hemen sonra yemek yerseniz, yediğiniz yemeğin içindeki bazı maddeler ilaçlarla etkileşebilir” şeklinde konuştu.

Usta, tok karna alınan ilaçlarda sorun çıkmayacağını ancak aç karnına alınan ilaçların yemekle birlikte tüketilmesi durumunda ilacın toksinlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti.

Bazı antibiyotiklerin süt ürünleri ağırlıklı yemekle alındığında emiliminin azalacağını belirten Usta, “Örneğin bazı antidepresanları peynir bakımından zengin yemekle aldığınızda ilacın toksin etkileri ortaya çıkacaktır. Kan sulandırıcılar alırken mutlaka çok yeşillikli yemeklerden kaçının çünkü yeşillikler K vitamini içerir” dedi.

İlaç kullanımının basit bir iş olmadığını ve yan etki potansiyeli taşıdığını vurgulayan Usta, ramazanda daha dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

Yüksek riskli veya kronik hastalara doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye eden Usta, bazı ilaç gruplarının idrar söktürücü, aşırı tuz kaybı veya ödem atıcı özelliklerinden dolayı ramazanda dikkatli kullanılmasını önerdi.

Sahura kalkıp, yarım saat önce aç karnına ilaç içmenin önemine değinen Usta, “İftarı yaptıktan sonra sahura kadar sürekli bir şeyler yemeyin, aç karnına ilaçlar için en az 2 saat ara verin. Özellikle tiroit gibi hormon ilaçlarını mutlaka aç karnına alın” şeklinde konuştu.

Related Posts

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Sürekli yorgun hissediyorsanız bu diyet tam size göre!

Ketojenik diyet, yalnızca kilo kaybı değil, aynı zamanda dengeli enerji ve mental sağlık için de etkili. Diyetisyen Fatma Aybike Bozoklu, yaz aylarında kan şekeri düşüşü ve ani açlık krizlerini önleyen bu beslenme modelini anlattı.

Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Bireylerin sosyal medyadaki insanlardan etkilenerek kilo vermeye başladıklarını belirten Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, bu durumun ilerleyen süreçte ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …