Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Ölümlü kazaya neden olan 14 yaşındaki sürücü adliyede

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yolun karşısına geçmek isteyen Mustafa Akkalem’e (44) otomobille çarpıp ölümüne neden olan sağ kolu dirseğinin altından ampute Muhammet Y. (14) adliyeye sevk edildi.

Erzurum’da 53 düzensiz göçmen yakalandı

Erzurum’da yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlenen 53 düzensiz göçmen, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin çalışmaları sonucu yakalandı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında sürdürülen denetimlerde, farklı uyruklardan çok sayıda kişi tespit edilerek gözaltına alındı

Bakan Yumaklı, AKP’ye destek istedi: Arkamızda olun; fırsat bulsalar bizi Gazze’den beter ederler

Bakan Yumaklı, AKP’ye destek istedi: Arkamızda olun; fırsat bulsalar bizi Gazze’den beter ederler

Trump o Türk ülkesinin vatandaşlarına kısıtlama getirdi!

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, ulusal güvenlik gerekçesiyle 12 ülkenin vatandaşlarına ABD’ye seyahat yasağı getirdi. Afganistan, Myanmar, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi, Eritre, Haiti, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının ABD’ye …

Yolundaki kırmızı halıyı kaldırdılar

NATO toplantısında geçen yıl kırmızı halıyla karşılanan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, bu yıl Brüksel’de havaalanında sembolik kabulle yetinmek durumunda kaldı.

1 Temmuz’da başlayacak: Tutar 252 bin TL’ye yükseldi

Karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe uygulanan Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası kapsamında teminat tutarlarında artışa gidildi.