Ordu Arıcıları Kışlık Bakım Çalışmalarına Başladı
Türkiye’nin en fazla bal üretiminin gerçekleştiği Ordu’da arıcılar, koloni ve rekolte kayıplarını önlemek amacıyla kışlık bakım çalışmalarını başlattı.
Ordu’da 3.500 kayıtlı arıcı ve yaklaşık 10.000 aile, arıcılık sektörü sayesinde geçimini sağlıyor. Şehirdeki arıcılar tarafından Avrupa ülkelerine de ihracatı yapılan 50’den fazla bal türüyle yılda 20.000 ton bal üretimi gerçekleştiriliyor, böylece Türkiye genelinde en fazla bal Ordu’da üretiliyor.
Bahar bakımlarının ardından 5 aylık bal sezounu tamamlayan arıcılar şimdi kış ayları için önlemler almaya başladı. Varroa hastalığı ve diğer koloni sorunlarına karşı önlem almak adına arıcılar bakım çalışmalarına şimdiden başladılar.
“Bakımsızlık Koloni ve Balda Rekolte Kayıplarına Yol Açabilir”
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, koloni ve rekolte kayıplarını önlemek adına sonbahar bakımlarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Arılarımızın kış mevsimine ne kadar sağlıklı bir şekilde girmesini sağlarsak, bir sonraki sezon için de daha iyi verim alırız. Arıcılar olarak bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Eğer sonbahar bakımlarını düzgün yapmazsak, varroa mücadelesini aksatırsak, arılarımızı iyi hazırlamazsak ciddi koloni kayıpları yaşanabilir ve verim düşüklüğüne sebep olabilir” şeklinde konuştu.
“Kışlık Bakım Arılarımız İçin Hayati Önem Taşıyor”
35 yıldır Ordu’da arıcılık yapan Ercan Yıldız ise, “Genellikle Nisan-Eylül arasında bal sezounu yaşıyoruz. Bu dönem sonrasında arılarımızın kışa hazırlıklarına başlıyoruz. Eksik kalan yiyeceklerini tamamlıyor, gereksiz çerçeveleri temizliyor ve varroa ilaçlamalarını gerçekleştiriyoruz. Bu işlemlerin ardından Şubat ayına kadar arılarımızla ilgili büyük iş kalmıyor, sadece rutin kontrolleri yapıyoruz. Kış aylarındaki bakımın ardından ise bahar bakımlarına odaklanıyoruz” şeklinde konuştu. – ORDU