Lübnan 2 yıldır boş kalan koltuğu dolduruyor

Lübnan’da Cumhurbaşkanlığı Koltuğu Yarın Dolacak

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkede iki yıldır boş olan Cumhurbaşkanlığı koltuğunun yarın yapılacak Meclis oturumunun ardından sahibini bulacağını duyurdu.

Mikati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkedeki Cumhurbaşkanlığı krizinin sona ereceğini söyledi. “Cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş kalmasından bu yana ilk kez, mutlulukla söyleyebilirim ki Allah’ın izniyle yarın yeni bir cumhurbaşkanımız olacak” dedi.

Lübnan Meclisi, yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın 13. kez bir araya gelecek. Adaylar arasında Genelkurmay Başkanı Joseph Avn’ın ismi dikkat çekiyor.

12 Oturumdur Çözümsüzdü

Eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın görev süresinin sona erdiği Ekim 2022’den bu yana, 12 oturumda yeni cumhurbaşkanı seçilememişti.

Cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş kalması, ülkedeki siyasi krizi derinleştirirken, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar da Lübnan’ın istikrarını olumsuz etkiledi.

İsrail’in sınır hattındaki saldırılarını artırması ve bölgede karadan işgal harekatına başlaması, Lübnan’daki siyasi atmosferi daha da gerdi.

Lübnan Anayasası’na göre, Cumhurbaşkanı’nın Maruni Hristiyan, Başbakan’ın Sünni, Meclis Başkanı’nın ise Şiiler arasından seçilmesi gerekiyor.

Related Posts

Air India uçağı genç doktorların kaldığı pansiyona çarptı! Pencerelerden atlayarak kurtulmaya çalıştılar

Air India’ya ait AI 171 Sefer sayılı Boeing 787 Dreamliner modeli uçak, bugün öğle saatlerinde Ahmedabad Sardar Vallabhbhai PatelUluslarası Havalimanı’ndan kalkıştan birkaç dakika sonra düştü. Uçak BJ Tıp Koleji’nde eğitim gören asistan doktorların kaldığı bir pansiyona çarptı.

DEM Parti’den yeni ‘İmralı’ açıklaması: ‘Öcalan’ın farklı siyasi partilerle buluşması kuvvetle muhtemel’

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “En kısa sürede İmralı Adası’na bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öcalan’ın farklı siyasi partilerin temsilcileri ile de buluşması kuvvetle muhtemel” açıklamasını yaptı.

Aralarında Türkiye vatandaşları da var: Gözaltındaki Madleen aktivistleri için karar

İsrail hukuk örgütü Adalah’den yapılan açıklamada, Ramle kentindeki Givon isimli tutukevindeki göç mahkemesinin, dün gece 8 aktivist için gözaltı kararı vermesinin “hukuk dışı” olduğu vurgulandı. Mahkemenin, sınır dışı edilmedikleri takdirde …

Rusya’dan Ukrayna kentlerine saldırı: 2 ölü 37 yaralı

Rus ordusu, Ukrayna’nın Harkiv, Sumi ve Odesa kentlerini vurdu. Harkiv’deki saldırı sonrası 2 kişi öldü, 37 kişi yaralandı.

BM Raportörü: 400 bin Filistinli öldürüldü

BM Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, Gazze’de öldürülen Filistinli sayısının 400 bini geçtiğini iddia etti. 2,3 milyon nüfusu olduğu bilinen Gazze’de, İsrail’in, 1,8 milyon kişinin yaşadığını açıkladığını hatırlatan Rajagopal, 100 bin kişinin ablukaya rağmen çevre ülkelere çıktığı varsayıldığında bile geride kalan 400 bin kişinin akıbetinin belli olmadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Yüzyılı’nda sivil ve özgürlükçü bir anayasa yakışır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, terör örgütü PKK’nın silah bırakma süreci, yeni anayasa, ekonomi, yerel yönetimler ve CHP içindeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.