Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Kadın Girişimci Çilek Üreticiliğinde Örnek Oluyor

Malatya’nın Kale ilçesinde yaklaşık 100 yıl önce çilek üretimi yapıldığı haberi, Bölükbaşıoğlu ailesini harekete geçirdi. 2022 yılında kayısıya alternatif olarak 5 dekar alanda çilek üretimine başlayan Bölükbaşıoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesi desteğiyle üretim alanını 25 dekara çıkardı.

25 kadına da ekonomik destek sağlayan Bölükbaşıoğlu, yılda yaklaşık 70 ton çilek üretiyor. Malatya ve çevre illerin çilek tüketiminin bir kısmını karşılayan Bölükbaşıoğlu, artan talepleri karşılamak için çaba sarf ediyor.

Ürettiği ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, üretim yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadınların üretimdeki önemine vurgu yapan Bölükbaşıoğlu, hedeflerinden ve projelerinden de bahsederek, “Kale’de kadınlarla birlikte ne yapabiliriz diye düşündüm. Araştırmalarım sonucunda geçmişte çilek üretildiğini öğrendim. Bu beni etkiledi ve bir kooperatif kurma kararı aldım. Başarılı olduk ve birçok kadın iş sahibi oldu. Kadınların emeklerinin karşılığını alması önemli. Aynı zamanda bizim kurduğumuz kooperatif diğer kadınları da teşvik etti. Kayısılarda yaşanan zarara rağmen çilek üretiminin verimli olduğunu görmek sevindirici.” ifadelerini kullandı.

“Yıllık 60-70 ton ürün elde ediyoruz”

Kadınlara örnek olan Bölükbaşıoğlu, üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bölükbaşıoğlu, “Başladığımız noktada 20-25 kadına iş imkanı sunduk. Talebin fazla olması bizi memnun ediyor. Soğanlık ürünlerimizi daha da genişletmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, Kale’nin her köşesinde çilek üretmektir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve sürekli yenilik peşindeyiz. Kadınların toprakla ilişki kurmalarını önemsiyor ve teşvik ediyoruz.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal da kadınlara destek verdiklerini belirterek, “Tarımın gelişmesi için çeşitli destekler sağlıyoruz. Kadın üreticilere makine, ekipman desteği ve alt yapı oluşturma imkanı sunuyoruz. Hasar gören ürünler yerine alternatif ürünler yetiştirmelerine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Türkiye’de araç muayenede köklü değişim! Dünyada en yüksekler listesine girildi

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem hazırlıkları başladı. 2024 verilerine göre 12,5 milyon olan muayene sayısı tekrarları ile 15 milyona yükselirken, dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’de …

Araç muayenesinde yeni dönem: TÜVTÜRK isim değiştiriyor!

Türkiye’de araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Yeni marka Turka, 2027’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bayilik sistemiyle yaygınlaşacak bu dönüşüm sektörde yeni bir dönem başlatacak.

0 faizli kredi fırsatında son durum: İşte banka banka tutarlar

Bankaların sunduğu sıfır faizli kredi ve nakit avans kampanyalarına yönelmeye başladı. Bankalar da yaz dönemine özel olarak farklı tutar ve vade seçenekleriyle cazip fırsatlar sunarak bireysel müşterilerin ilgisini çekmeyi hedefliyor.

Nvidia’da hisseler rekor kırdı, yeniden zirve geldi! İkinci kez 1 numara

ABD’li çip üreticisi Nvidia hisseleri bir günde yüzde 4 arttı. Şirket 3.7 trilyon dolar büyüklüğe ulaşarak Microsoftu geçti ve yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Bu değerlenme ile bir günde 5 milyar dolardan fazla kazanan CEO Jensen Huang’ın …