Ege Denizi’nde Depremler ve Tsunami Tehlikesi Üzerine Açıklamalar

MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremlere ilişkin, “Bu bölge, topoğrafyası oldukça değişken, kıyı şeridi boyunca onlarca ada ve adacık söz konusu. Kıyı kesimlerindeki ilçelerin bir kısmı da iç körfezde bulunmak suretiyle korunaklı durumda. Geçmiş kayıtları incelediğimizde düşük seviyeli su baskınlarının dışında ülkemiz sınırlarında ciddi anlamda tsunamik etkileri olmadığını görüyoruz” dedi.

Ege Denizi’nde 28 Ocak itibarıyla yoğunlaşan sismik hareketlilik sonucunda bölgedeki deprem sayısı 400’ü geçti. Yunanistan’ın Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan, derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişen depremler Türkiye’de hissedilmese de tedirginliğe neden oldu. Deprem fırtınasıyla ilgili Ege sahilleri için tsunami tehlikesi de gündeme geldi.

MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Son günlerde Ege’nin güneyinde, Akdeniz’in batısında ciddi sismik aktiviteler söz konusu. Bu aktiviteler Girit Adası’nın kuzeyinde Santorini Adası etrafında toplanmış durumda. Son 6 gün içerisinde, 5 şiddetinden küçük yüzlerce deprem oluşmuş durumda. Bu depremler ülkemizin kıyı kesiminde yaşayan vatandaşlarımızı, tsunamik etkilere yol açabileceği konusunda ciddi endişeye sürüklüyor” ifadelerini kullandı.

‘ODAĞINA, ŞİDDETİNE VE BÜYÜKLÜĞÜNE BAĞLI’

Doç. Dr. Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tsunamik etkiler, tayfunlardan ve gelgitlerden kaynaklı deniz taşkınlarına nazaran denizin tabanından denizin yüzeyine kadar uzanan bir dalga etkisi üretmesi bakımıyla farklılık göstermektedir. Bu etkisi dolayısıyla depremin odağına, şiddetine ve büyüklüğüne bağlı bir durumda. Bu bölge, topoğrafyası oldukça değişken, kıyı şeridi boyunca onlarca ada ve adacık söz konusu. Kıyı kesimlerimizdeki ilçelerin bir kısmı da iç körfezde bulunmak suretiyle korunaklı durumda. Geçmiş kayıtları incelediğimizde düşük seviyeli su baskınlarının dışında ülkemiz sınırlarında ciddi anlamda tsunamik etkileri olmadığını görüyoruz.”

Lokal etkilere ve baskınlara dikkati çeken Ceyhun Özçelik, “Amerikan Denizcilik ve Atmosfer Dairesi’nin tüm dünya genelinde geçmiş kayıtları baz alarak yaptığı çalışmaları incelediğimiz zaman 6 şiddetinden daha küçük bir depremin 1,5 metre büyüklüğünden daha büyük bir tsunamik dalga üretemeyeceğini görebiliyoruz. Burada lokal etkiler ve topoğrafiye bağlı olarak ‘Taşkın tırmanması’ dediğimiz baskınları bunun dışında tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

Related Posts

Çanakkale Boğazı’nda makine arızası geçiren tekne kurtarıldı

Çanakkale Boğazı’nda dün akşam saatlerinde makine arızası nedeniyle sürüklenen ve içinde 6 kişinin bulunduğu tekne, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin zamanında müdahalesiyle güvenli bir şekilde limana çekildi

Sağlıkta skandal bir olay daha! Doktor, hastasından ‘bıçak parası’ istedi

Konya’da bağırsak problemiyle hastaneye başvuran hastasından ameliyat parası olarak nakit 17 bin lira talep ettiği ileri sürülen doktor tutuklandı.

Deniz Yücel: ‘Bu süreç hukuki değil, siyasi bir süreçtir’

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarına yönelik düzenlenen operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltılara tepki gösteren Yücel, operasyonun siyasi bir tercih olduğunu ifade etti.

Rusya’nın ilerleyişi hızlandı: Rus ordusu 588 kilometrekarelik alanı ele geçirdi! Ukrayna’ya kimyasal silah suçlaması

ABD merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün (ISW) verilerine göre, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri ilerleyişi haziran ayında hız kazandı. Rus birlikleri, geçtiğimiz ay 588 kilometrekarelik Ukrayna toprağını kontrol altına aldı. Bu rakam, kasım 2024’ten bu yana görülen en yüksek ilerleme olarak kayıtlara geçti. Öte yandan, Rusya’nın istihbarat ajansı Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna’nın savaşta kimyasal silah kullandığına ilişkin kanıtlar ele geçirdiğini öne sürdü.

ABD Başkanı Trump: Benim Tesla’ya desteğim olmasa Elon Musk Güney Afrika’daki evine dönmek zorunda kalırdı

Başkan Trump, mali destek verilmemesi durumunda Tesla’nın ve elektrikli araçların üretilemeyeceğini savundu

Sarıyer’de denize girdikten sonra kaybolan Enes’ten kahreden haber

Sarıyer Kısırkaya Plajı’nda denize girdikten sonra kaybolan 18 yaşındaki Enes Açıkça’nın cansız bedeni, kaybolduğu yerden 4 kilometre uzaklıkta bulundu.