Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’nin Konut Piyasasında Pandemi Sonrası Durum

Son yapılan Betam araştırmasına göre, pandemi sonrasında Türkiye genelinde konut fiyatlarında balon oluştuğu tespit edildi. Ancak çoğu bölgede 2023 yılından itibaren bu balonların sönmeye başladığı belirtildi. En uzun süren balonlar Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gözlemlenirken, en yüksek fiyat artışı ise Adana ve Mersin’de yaşandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sonrasında artan konut talebiyle birlikte konut fiyatlarında olağandışı artışlar yaşandığı ve her bölgede fiyat balonlarının oluştuğu belirlendi. Ancak 2023 yılı Ağustos ayından itibaren sıkı para politikasının etkisiyle bu balonların büyük ölçüde sönmeye başladığı açıklandı. TCMB verilerine göre, halen konut balonlarının devam ettiği bölgeler arasında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve TRB grubundaki bazı bölgeler yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu En Uzun Süreli Balonlarla Öne Çıkıyor

Araştırma sonuçlarına göre en uzun süreli konut balonları TRB ve TRC bölgelerinde gözlemlendi. Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’yi kapsayan TRB bölgesinde balonun 35 ay sürdüğü tespit edildi. Diğer yandan Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i kapsayan TRC bölgesinde balonun 2021 Nisan’da başladığı ve 2024 Mart’ta sona erdiği belirtildi.

En Yüksek Artış Adana ve Mersin’de

En büyük fiyat artışı Adana ve Mersin (TR62) bölgesinde yaşandı. 2021 Ağustos ile 2023 Ağustos arasında fiyatlar yüzde 112,7 oranında arttı. Ankara, Aydın-Denizli-Muğla, Konya-Karaman ve Edirne-Kırklareli-Tekirdağ bölgelerinin de yüksek balon artışları yaşadığı görülüyor. Yapılan araştırmada 2010-2025 döneminde toplam 23 konut balonunun oluştuğu ortaya çıktı.

Related Posts

AKP ‘faizle’ başa çıkamadı: Yeni adımı ortaya çıktı

AKP iktidarı sık sık ‘faiz’ konusundaki çelişkili tutumuyla eleştiriliyor. Son olarak AKP’ye yakın medya organları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ‘faiz’ konusunda eleştiren manşetler hazırlamış ve bu durum kamuoyunda tartışmalara neden …

Çin ticaret ateşkesi, askeri amaçlı nadir toprak sorununu çözümsüz bıraktı

Londra’da yenilenen ABD-Çin ticaret ateşkesinin , ulusal güvenliğe ilişkin önemli bir ihracat kısıtlaması alanına dokunulmadan kaldığını, daha kapsamlı bir anlaşmayı tehdit eden çözülmemiş bir anlaşmazlığın varlığını ortaya koyduğunu söyledi.

Yüksek mevduat faizi için ‘yeni hesap’ koşturmacası! Bir ay sende bir ay bende

Bankalar tarafından aylık mevduata verilen yüzde 50 faiz sözü, hesabın işlemeye devam ettiği aylarda bir anda yüzde 25’e kadar düşünce; bankalar ve müşteriler çareyi ‘bir yakın’ üzerine ‘yeni bir hesap’ açtırmakta buluyor. Her nedense devam edene değil yeni hesaba yüksek faiz uygulanabiliyor.

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

İsrail İran’ı vurdu: Altın fiyatları uçuşa geçti! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

Ortadoğu’da yükselen gerilim piyasaları sarsarken, altın güvenli liman olarak öne çıktı. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıları harekete geçirdi. Altın fiyatları haftanın son gününde rekor seviyede bir yükseliş yaşadı. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…

Trump işçileri gerekçe gösterdi, fiyatlar aratabilir dedi

ABD Başkanı Donald Trump vergi açıklamalarına devam ediyor Trump, otomotiv işçilerini daha fazla korumak için ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisini artırabileceğini söyledi.