AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

Turizm Bakanlığı, Belgesiz Otelleri Mühürlemeye Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen turizm işletme belgesi bulunmayan otelleri mühürlemeye devam ediyor. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tesis kapatıldı, tatilciler mağdur oldu, sektör temsilcileri tepki gösterdi.

Kurban Bayramı ve yaz tatili öncesinde Türkiye genelinde 4 binin üzerinde otel, turizm işletme belgesi bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu belge zorunluluğu nedeniyle tatil planı yapan binlerce kişi mağdur olurken, turizm sektörü ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.

2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Belediyeden ruhsatı olan ancak bakanlık onayı bulunmayan işletmeler kapatılmaya başlandı. Ancak belge verme sürecinde yaşanan tıkanıklık, başvuru yapan çok sayıda otelin sezonu kaçırmasına yol açtı.

BirGün’ün aktardığına göre, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, yaşanan kaosu “Masa başında alınan yanlış kararların sonucu” olarak değerlendirerek, mühürlenen binlerce otelin büyük kısmının sezona giremeyeceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, 2024 yılının Ekim ayında bu uygulamayı “teşebbüs özgürlüğüne aykırı” bularak iptal etmişti. Kararla birlikte yasal düzenleme için bakanlığa 9 ay süre verilmişti. Ancak sürenin dolmamasına rağmen mühürlemelerin devam etmesi tepkilere neden oldu.

Turizm alanında yatırım danışmanı ve avukat Abide Gülel Saral, yaşananları “her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek” sözleriyle özetledi. Saral, müvekkili bir tesis için yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirterek, benzer durumdaki oteller için yargı yolunun açık olduğunu ancak küçük işletmelerin bu süreci takip etmekte zorlandığını ifade etti.

Related Posts

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Türkiye’de araç muayenede köklü değişim! Dünyada en yüksekler listesine girildi

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem hazırlıkları başladı. 2024 verilerine göre 12,5 milyon olan muayene sayısı tekrarları ile 15 milyona yükselirken, dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’de …

Araç muayenesinde yeni dönem: TÜVTÜRK isim değiştiriyor!

Türkiye’de araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Yeni marka Turka, 2027’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bayilik sistemiyle yaygınlaşacak bu dönüşüm sektörde yeni bir dönem başlatacak.