Atatürk’ün mirası borç batağında: Toprak Mahsülleri Ofisi faiz kurbanı… Fındıkta küf

Toprak Mahsulleri Ofisi’ni Borç Batağına Sokan Kötü Haberler

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1938 yılında Atatürk tarafından kurulmuş olup hububat piyasasını canlandırmak amacıyla hayata geçirilmişti. Ancak, son zamanlarda kurumun mali durumu oldukça kötü bir hal aldı. 2023 yılında TMO’nun mali borcu tam 90 milyar 150 milyon 498 bin TL’ye ulaşmış durumda.

TMO Borç İçinde Yüzüyor!

Son denetlemelere göre, TMO’nun tam 22 bankaya kredi borcu bulunduğu tespit edildi. Nefes gazetesinden Dilan Kutlu’nun haberine göre, bu borçların yüzde 28-50’si faizden kaynaklanıyor. TMO’nun asli görevi olan çiftçiyi korumak, taban fiyatları belirlemek, ürünleri stoklamak ve tahıl üretimini güvence altına almak gibi önemli görevleri varken kurum adeta faiz tuzağına düşmüş durumda.

Mali Borçlar Katlanarak Artıyor

Sayıştay denetçilerinin raporuna göre, TMO’nun 2021 yılında 5 milyar 534 milyon 570 bin TL olan mali borcu, 2022 yılında 39 milyar 690 milyon 70 bin TL’ye yükselmiş ve 2023 yılında ise 90 milyar 150 milyon 498 bin TL’ye ulaşmış durumda. Denetçilere göre, son 3 yılda mali borçlar neredeyse 16 katına çıkmış durumda.

Faiz Ödemeleri Can Yakıyor!

Sayıştay raporu, TMO’nun son yıllarda sermaye artışının yetersiz kalması nedeniyle finansman ihtiyacını banka kredileriyle karşıladığını gösterdi. TMO’nun 22 bankaya olan kredi borcu, yüzde 28-50 arasında faiz yükü taşıyor. Son beş yılda TMO’nun sadece faiz ödemeleri 18 milyar 460 milyon 337 bin TL’yi bulmuş durumda.

Fındıkta Küf Riski!

Son zamanlarda Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde aflatoksin bulunması nedeniyle ürünler geri dönüyor. Mali denetçiler TMO’nun denetimsizlik nedeniyle fındıkta da bu riskin olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Trabzon, Giresun, Samsun ve Kocaeli Başmüdürlüklerinde yapılan denetimlerde TMO’nun zorunlu olan analizleri eksik yaptığı tespit edildi.

Related Posts

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Türkiye’de araç muayenede köklü değişim! Dünyada en yüksekler listesine girildi

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem hazırlıkları başladı. 2024 verilerine göre 12,5 milyon olan muayene sayısı tekrarları ile 15 milyona yükselirken, dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’de …

Araç muayenesinde yeni dönem: TÜVTÜRK isim değiştiriyor!

Türkiye’de araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Yeni marka Turka, 2027’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bayilik sistemiyle yaygınlaşacak bu dönüşüm sektörde yeni bir dönem başlatacak.