Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

Jeopolitik Riskler Altın Fiyatlarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump‘ın göreve gelmesiyle birlikte uyguladığı politikalar, küresel ekonomik aktivitede endişelere neden oluyor. Jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarındaki belirsizlikler, emtia piyasasında sert dalgalanmalara yol açıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Rusya’nın 8-10 Mayıs zafer günü nedeniyle bir ateşkes ilan edebileceğini ancak Ukrayna’nın bu süre zarfında dronlarla saldırı düzenleyebileceği spekülasyonları olduğunu belirtti. Bu durumun altın fiyatlarında önemli bir artışa neden olabileceğine dikkat çekti.

Manukyan, Hindistan-Pakistan gerilimi durumunda altın fiyatlarının yükselebileceğini ancak bunun finansal bir dinamik olmadığını vurguladı. Ayrıca, kur hareketlerinin bazı ülkelerde fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ve bu durumun altın talebini azalttığını söyledi.

Merkez bankaları açısından, global gidişatın 3200-3300 dolar arasında büyük bir fark yaratmadığını belirten Manukyan, önemli olanın dolar likiditesi olduğunu ifade etti.

Altının kısa vadede değer kaybedebileceğini belirten Manukyan, jeopolitik gerginliklerin devam etmesi durumunda altının etkilenmeyeceğini ve altın/gümüş rasyosunun finansal sistemdeki kaygılar nedeniyle 100’e kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Bakır ve Gümüş Piyasası

Manukyan, ABD’nin eylemleri sonucu Çin’in imalat sektörünü vuracağını ve bu durumun talepte zayıflamaya neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, altından farklı olarak gümüşün finansal sisteme entegre olmadığını ve piyasaların iyi olduğunda spekülatif bir yükseliş yaşayabileceğini ifade etti.

Gümüşün altından ayrı bir değerlendirme gerektirdiğini söyleyen Manukyan, altın/gümüş rasyosunun 100’ün üzerine çıkabileceğini, ancak sistem üzerindeki tartışmalar devam ettiği sürece normalleşmenin zor olacağını belirtti.

Enflasyonu tetikleyecek bir Fed politikası veya ABD’nin anlaşmazlık yaşadığı ülkelerin tahvillerinden çıkmaya başlaması durumunda ABD tahvillerinin cazibesini kaybedebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Maliye’nin vergi denetimleri sonuç verdi! 18 bin şirket matrah artışına gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulunun (VDK) Beyanname Gözetim Programı kapsamında, beyan dönemi öncesinde riskli bularak temasa geçtiği 18 bin mükellefin, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırması sağlandı.

ABD’den Türkiye’ye nükleer yatırım sinyali! Finansman hazır, gözler projelerde

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Justin Friedman, Türkiye’de geliştirilecek nükleer enerji projelerine, özellikle küçük modüler reaktörlere Amerikan finans kuruluşlarının yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Harçlar arttı, yurtdışından telefon getirme azaldı

Harç tutarı zamlanan yurtdışı telefon alışverişine ilgi azaldı. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefon sayısı geçtiğimiz bir yılda yüzde 81.95 geriledi.

İktidar elini korkak alıştırmadı… Emekliye 2 kuruş daha zam yapıldı (!)

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Asgari ücretli ve emeklilerin maaşı her geçen gün erirken yurttaşlar, çarşı pazara gitmeyi unuttu. TÜİK, yine tartışmalı enflasyon rakamlarını açıkladı ve …

Sigaraya ilk zam geldi: Tarife yarından itibaren geçerli olacak

ÖTV’de yapılacak artışı etkileyecek ikinci altı aylık enflasyon rakamlarının ardından bir sigara grubuna zam geldi. Buna göre, yeni tarife 4 Temmuz’dan (yarın) itibaren geçerli olacak.

750 milyon dolarlık ‘Eurobond’ ihracı

VakıfBank, yılın ilk sürdürülebilir eurobond ihracını başarıyla tamamlayarak bu alandaki lider konumunu perçinledi.