Ticaretin kalbinde kriz büyüyor

Laleli ve Osmanbey’de Hazır Giyim Sektöründe Daralma

Son dönemde konkordato başvurularıyla gündeme gelen ve ihracatta düşüş yaşanan hazır giyim sektöründe yaşanan daralma, İstanbul’un ticaret merkezlerinden Laleli ve Osmanbey’e de yansıdı. Pandemi döneminde yaklaşık 7 milyar dolarlık iş hacmiyle dikkat çeken Laleli’de, pandemi sonrası toparlanma sürecinde ise yaklaşık 3 milyar dolarlık iş hacmi döndü. Ancak şu anda Laleli’deki dükkanlarda kiralık ve satılık tabelalarının arttığı görülüyor.

Kira Fiyatlarından Şikayet Var

Özellikle yüksek kira fiyatlarından şikayet eden iş yeri sahipleri, Merter’e doğru kaymaya başladı. Rusya-Ukrayna savaşının sektöre olan etkileri de Osmanbey’deki firmaları olumsuz yönde etkiliyor. İş yeri sahipleri durumu “Büyük kriz var” diye özetledi. Laleli’deki bir iş yeri sahibi, bölgede firmaların küçülmeye gittiğini, 3 şubesi olan firmaların şube sayısını 2’ye ya da 1’e indirdiğini belirtti.

İşlerde Keskin Bir Düşüş Yaşanıyor

İşleri tamamen sonlandıranların sayısının arttığını aktaran bir iş yeri sahibi, daha uygun kira fiyatları nedeniyle Merter’in tercih edildiğini, ancak işlerin oldukça durgun olduğunu söyledi. Yüksek kira fiyatları yüzünden kapatmayı tercih edenlerin sayısında da artış olduğu belirtildi. İş yeri sahipleri, eski dönemlerde hiçbir binanın boş kalmadığını, ancak şu anda firmaların ya kapatıp Merter’e gittiğini ya da internet üzerinden satış yapmak için depo tuttuğunu dile getirdi. Savaşın işleri olumsuz etkilediğini belirten iş yeri sahipleri, işlerin pandemi sonrası döneme göre yüzde 70-80 düştüğünü ifade etti.

Osmanbey’deki bir iş yeri sahibi, işlerin oldukça durgun olduğunu belirterek, “Büyük kriz var. İş yok. Herkes piyasadan çekiliyor” dedi.

Bu Kriz Diğerlerinden Farklı

Laleli’deki gibi fakat daha az sayıda kiralık ve satılık dükkanın bulunduğu Osmanbey’de de iş yeri sahipleri durgunluktan şikayetçi. İşlerin kötüye gittiğini belirten bir iş yeri sahibi, eski dönemlerde en azından geçinebilecek durumda olduklarını ancak şu anda durumun çok kötü olduğunu ifade etti. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren Öz-İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay ise sektörde ağır bir kriz yaşandığını ve geçmiş yıllardan çok farklı bir süreçten geçildiğini vurguladı.

Related Posts

Devlet kamu işçisine teklifini geri çekti! Sendikadan sert tepki: ‘Devlet sözünden vazgeçer mi?’

600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri tıkanma noktasına geldi. Hükümetin zam teklifini geri çekmesi sendikalarda tepkiyle karşılandı.

Nefes Gazetesi iddiası: Mehmet Şimşek gidici… Yerine kim geliyor

Nefes Gazetesi yazarı Nuray Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem sosyal hem psikolojik açıdan acı çektiğini belirterek görevinin başka bir isme verileceğini yazdı.

Bir bu eksikti: 10 bin lira zam geliyor

ABD vizesi almak isteyenlerin bundan sonra bazı şartları karşılamamaları halinde ek ödeme yapmaları gerekecek. Yeni uygulama 1 Ekim 2025’te hayata geçecek. Bu yeni kararla birlikte göçmen olmayan türlerde ABD vizesi alan kişiler ek olarak 250 dolar …

KARSAN Fabrikasında Otonom Otobüs Yangını: Bir Araç Kül Oldu

Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki KARSAN fabrikasında, eylül ayında Paris’te yolcu taşımaya başlaması beklenen otonom elektrikli e-Atak otobüsü yangına neden oldu. Yangın, alevler içinde kalan bir otobüsle birlikte paniğe yol açtı.

Türkiye’yi ikiye katladı… KKTC’de asgari ücret belli oldu

KKTC’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde asgari ücret yapılan zamla birlikte net 44 bin 546 TL’ye yükseldi. Türkiye’de asgari ücret 22 bin 100 TL.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.