Gazetecilik Meslek Yasası’na Acil İhtiyaç

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı: Gazetecilik Meslek Yasası Acil İhtiyaç

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sektördeki zorluklara işaret eden Türkez, “Mesleki yasaların çıkarılmasından, basın özgürlüğüne kadar birçok konuda düzenleme beklenmektedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır” şeklinde konuştu.

Meslek Yasası Önemli

Gazetecilik Meslek Yasası’nın acilen çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başkan Türkez, “Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakmaksızın ‘gazeteciyim’ diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, Gazetecilik Meslek Yasası teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak güncellenmelidir” dedi.

İnternet Haberciliği

İnternet haber siteleri ile ilgili yasal düzenlemelerin önemine de değinen Türkez, “İnternet alanında faaliyet gösteren kurumsal haber sitelerinin düzenleme kapsamında basın kuruluşu statüsü kazanması sevindiricidir. Ancak, internet sitesi kurulumu ve işletiminin kolaylığı, meslek dışı kişilerin de habercilik yapmasına olanak tanımaktadır” diye konuştu.

Destek Önemli

Gazetecilerin ve basın kuruluşlarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkez, “Basın İlan Kurumu resmi ilanları, yerel gazeteler ve internet siteleri için hayati önem taşımaktadır. Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından desteklenmeli, kamu ilanları yönlendirilmeli ve bakanlıkların desteği artırılmalıdır” dedi.

Eline mikrofon, kamera alan herkesin gazeteci olmadığını da vurgulayan Türkez, “Sokak röportajı adı altında terör estiren kişilere karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Gerçek gazetecilere destek verilmeli, uygunsuz davranışlara karşı caydırıcı tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

KARSAN Fabrikasında Otonom Otobüs Yangını: Bir Araç Kül Oldu

Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki KARSAN fabrikasında, eylül ayında Paris’te yolcu taşımaya başlaması beklenen otonom elektrikli e-Atak otobüsü yangına neden oldu. Yangın, alevler içinde kalan bir otobüsle birlikte paniğe yol açtı.

Türkiye’yi ikiye katladı… KKTC’de asgari ücret belli oldu

KKTC’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde asgari ücret yapılan zamla birlikte net 44 bin 546 TL’ye yükseldi. Türkiye’de asgari ücret 22 bin 100 TL.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Fındık tekeline istinaf freni: Sektöre zarar verecekti

Rekabet Kurulu’nun Fındık tekeli Ferrero hakkında aldığı ve taahhütle sonuçlanan karar, geçen günlerde idare mahkemesi tarafından iptal edildi. Rekabet Kurumu kararı hızlıca istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf mahkemesi aldığı kararla idare mahkemesinin kararının yürütmesini durdurdu.

Asgari ücret net 44 bin 546 TL oldu: Bakan Gardiyanoğlu açıkladı

KKTC’de sendikalarla görüşmeleri sonlandıran Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025 yılının ikinci asgari ücret rakamını belirledi. ÇALIŞMA BAKANI AÇIKLADI Kıbrıs Gündem’in haberine göre; asgari ücrete son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 …

Ekmeğe zam kararı mahkemeden döndü

ETSO ve EDESOB’un, geçtiğimiz mart ayında aldığı kararla ekmekte yüzde 50 zam yapılarak 220 gram ekmeğin fiyatı 15 lira olmuştu. Zamma itiraz eden Edirne Valiliği, ekmek fiyatının yeniden değerlendirilmesi için komisyon kurmuş ancak ETSO, EDESOB ve …