Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

Antik DNA araştırması yeni veriler ortaya koydu: Çatalhöyük anaerkil miydi?

Antik DNA araştırması yeni veriler ortaya koydu: Çatalhöyük anaerkil miydi?

ALES giriş yerleri belli oldu

ALES giriş yerleri belli oldu

Eski ehliyet yenileme ücreti 2025 | Ehliyet yenileme ne zaman bitecek, son gün ne zaman? Ehliyet yenileme evrakları neler, randevu nasıl alınır? Son gün yaklaşıyor!

Ehliyet yenileme başvurusunda son tarih yaklaşıyor. Eski tip ehliyetini henüz yenilemeyen vatandaşları yakından ilgilendiren çipli sürücü belgesi için başvurular temmuz sonunda sona erecek. Ağustos ayından sonra ehliyet yenilemek isteyenler için yeni ücret ödemesine tabii olacak. Eski sürücü belgelerinin yenilenmesi için mevcut ücret ödeme 15 lira iken, bu ücret, B sınıfı sürücü belgesi için 1 Ağustos itibarıyla 7 bin 438 liraya yükselecek. Henüz başvurularını yapmayanlar, Ehliyet yenileme ne zaman bitecek, son gün ne zaman? sorularına yanıt arıyor. Peki, Eski tip sürücü belgeleri nasıl yenilenir, gerekli evraklar neler? İşte, son başvuru tarihi ve ayrıntılar.

ASKİ Ankara su kesintisi 23 Haziran 2025 || Ankara’da sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

Ankara’da yaşayan vatandaşlar, 23 Haziran 2025 Pazartesi günü ASKİ tarafından duyurulan su kesintileri nedeniyle günlük planlarını yeniden düzenliyor. Başkent’in çeşitli ilçelerinde planlı ve plansız su kesintileri yaşanırken suların ne zaman geleceği merak konusu. Arıza onarım ve bakım çalışmaları nedeniyle uygulanan kesintilerin saat kaçta biteceği, hangi mahallelerin etkileneceği ve suyun ne zaman geri geleceği konusunda tüm detaylar ASKİ’nin resmi açıklamalarıyla netleşti. Peki, 23 Haziran Ankara’da sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

Humoral bağışıklık nedir? 2025 AYT Humoral bağışıklık sorusu cevabı

Humoral bağışıklık, 2025 AYT’de biyoloji sorularından birisi oldu. Humoral bağışıklık, vücutta hücre dışındaki (sıvı ortamdaki) mikroorganizmalara karşı antikorlar aracılığıyla gerçekleşen bağışıklık türüdür. Antikorlar, B lenfositlerinden farklılaşan plazma hücreleri tarafından üretilen ve özgül olarak patojenlerin antijenlerine bağlanarak onları etkisiz hale getiren proteinlerdir. Bu bağışıklık türü, özellikle bakteri, virüs gibi hücre dışı patojenlere karşı etkilidir ve antikorlar sayesinde patojenlerin fagositler tarafından yutulması veya hücreleri enfekte etmesinin engellenmesi sağlanır.

AYT SINAV YORUMLARI: 2025 YKS AYT kolay mıydı, zor muydu? AYT nasıldı? Öğrenci görüşleri

YKS heyecanı bugün AYT ile devam ediyor. AYT sınavına 1 milyon 721 bin 60 öğrencinin katılım sağlaması beklenirken sınav sonrası öğrenci yorumları, pek çok aday için kılavuz niteliğine sahip olacak. Önceki yıllarda da sınav sonrası en çok merak edilen yorumlar arasında “AYT zor muydu, kolay mıydı?” sorularının cevabı yer almıştı. İşte “YKS ikinci oturumu AYT’de Matematik Geometri, Fizik, Kimya Biyoloji, Türkçe – Edebiyat zor muydu, kolay mıydı?” sorusunun cevabıyla ilgili sınav sonrası gelecek ilk yorumlar ve uzman yorumları detayları