Korsana karşı savaşanlar, nasıl oldu da korsan font kullandı?

Eğlence Endüstrisinin Çelişkili Mücadelesi: Korsanlığa Karşı Korsanlık

2000’lerin ortasında, ücretsiz film ve müzik indirme akımı gençler arasında yaygınlaşırken, eğlence endüstrisi “You Wouldn’t Steal a Car” (Bir araba çalmazdınız) sloganıyla dikkat çeken bir anti-korsan kampanyası başlattı. Amacı basitti: Film ve müzik indirmenin de bir hırsızlık olduğunu vurgulamak.

Ancak ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Torrent kültürünün kalbinde yer alan TorrentFreak, eğlence endüstrisinin, korsan içerikle mücadele ederken telif haklarına yeterince saygı göstermediğini ortaya koydu. Anti-korsan kampanyasında kullanılan yazı tipi, lisanslı olmadığı anlaşıldı.

İlk bakışta kampanyada kullanılan font, ünlü grafik sanatçısı Just Van Rossum tarafından tasarlanan ve telif hakkıyla korunan FF Confidential fontunu andırıyordu. Ancak detaylı bir inceleme, aslında kullanılan fontun XBAND Rough adlı ücretsiz bir yazı tipi olduğunu gösterdi.

XBAND Rough, FF Confidential’ı taklit eden ve ücretsiz dağıtılan bir fonttu. Yani, kampanyanın kullandığı font doğrudan bir tasarım korsanlığı ürünüydü. Bu durum, eğlence endüstrisinin korsana karşı mücadelesinin samimiyetine yönelik ciddi soru işaretleri yarattı.

Bu çelişki, sektörün kendi ürünlerinin izinsiz kullanımına karşı çıkarken başkalarının telif haklarını ihlal etmesiyle ilgili büyük bir tartışma başlattı. Bu durum, telif haklarının herkes tarafından eşit şekilde korunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Şimdi merak edilen soru şu: Geçmişte film afişlerinde, albüm kapaklarında ve konser tanıtımlarında hangi başka çalıntı veya lisanssız materyaller kullanıldı? Bu durum, telif hakları konusunda daha fazla farkındalık yaratılmasını zorunlu kılıyor.

Related Posts

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Uber, Trendyol GO’yu satın alıyor

Uber bu satın alma sayesinde hem büyümesine katkı sağlamayı hem de globaldeki “Uber Eats” paket yemek hizmetini Türkiye pazarına sokmayı hedefliyor

Musk’ın kararları Tesla’yı vurmuştu… Protestolara maruz kalan şirketin yaptığı büyük stratejik hata

Elon Musk’ın devlet hizmetlerinde yaptığı benzeri görülmemiş kesintilere öfkelenen Amerikalıların, hoşnutsuzluklarını dile getirmek için Tesla galerilerini seçmesi Musk’ı fazlasıyla rahatsız etti. Geçtiğimiz günlerde X platformunda, ülke genelindeki Tesla Takedown gösterilerine atıfta bulunan Musk, “Bu paralı protestoları kim finanse ediyor ve organize ediyor?” şeklinde bir paylaşım yaptı. Ancak Musk için daha yerinde bir soru şu olabilir: “Galerilerimi gösteriler için bu kadar uygun hedefler haline getirecek şekilde kim inşa etti?” Çünkü cevabı Elon Musk’ın kendisi.