İnci kefaline sintine tehdidi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Ataman Altuğ Atıcı ve Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Kara ve Deniz Ulaşım Şube Müdürlüğü’nden Rasim Akman’ın yaptığı araştırma, Van Gölü’ndeki gemilerden kaynaklı sintine suyu kirliliğinin arttığını ortaya koydu.

Araştırma kapsamında, Van Gölü’ndeki gemi barınakları olarak değerlendirilen Erciş, Dağönü, Çitören balıkçı barınakları ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İskelesi, Van Limanı, Edremit Marina, Grand Deniz İskelesi, Akdamar İskelesi, Dereağzı ve Yelkenli ile Tatvan Limanı’ndan su numuneleri alındı ve laboratuvarlarda incelendi. Yapılan ölçümler neticesinde, göl suyundaki yağ ve gres değerlerinin, sınır değerin (15 mg/L) üstünde olduğu tespit edildi.

Balıkçı barınaklarının su yüzeyinde ince bir yağ tabakası olduğu da kayda geçti.

Doç. Dr. Atıcı, kirliliğin, gemi ve balıkçı teknelerinin makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı sintine bölgesinden kaynaklandığını söyledi.

Doç. Dr. Atıcı, “Sintine suyu, yağlı sıvılar ile metaller ve deterjanlar gibi diğer kirleticiler dahil çeşitli kaynaklardan gelen çözücüleri içeren karmaşık bir karışımdır. Sintine suyundaki yağ ve gres ise doğada hidrofobiktir, yani genel olarak suda çözünmezler. Yağ ve gres ile kontamine olmuş atık sular, çevre koruma kuruluşları tarafından çevre için en zararlı ve tehlikeli atık sulardan biri olarak kabul edilmektedir. İşlem görmeyen ya da zayıf işlem gören yağ ve gresli atık sular son derece tehlikelidir” dedi.

Doç. Dr. Atıcı, kirliliğin Van Gölü’nü ve endemik tür olan inci kefallerinin yaşam alanlarını da tehdit ettiğini ifade etti.

ALINACAK ÖNLEMLER

Doç. Dr. Atıcı, balıkların solungaçlarını kaplayarak solunumu engelleyen, su kuşlarının boğulmasına neden olabilen bu kirliliğin önlenmesi için şu önerilerde bulundu:

* Sintine tankına sahip olmayan gemilerin tonajlarına göre makine dairesinde sintine tankları yapılmalı.

* Gemilerde yağ değişiminde oluşan atık yağlar makine yatağına bırakılmamalı ve bu atıklar karaya çıkarılmalı.

* Makine dairesindeki otomatik sintine pompalarının atık su çıkışı sintine tankına bağlanmalı.

* Gemilerin barındıkları kıyı bölgelerine AKT veya sintine toplama tankları yapılmalı, biriken yağlı atıklar günlük veya haftalık olarak bu tesislere aktarılmalı.

* Sintine suyunun neden olduğu kirlilik hakkında gemi adamlarına yönelik bilinçlendirici çalışmalar düzenlenmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir