Gazze’de ateşkesin ikinci aşama müzakereleri Kahire’de başlayacak

Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşmasının ikinci aşama müzakerelerinin Mısır’ın başkenti Kahire’de başlayacağı belirtildi.

The Times of Israel’in, İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump‘ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff‘un anlaşmanın ikinci aşama görüşmelerinin bu hafta başlayacağını duyurması ile İsrail Başbakanlık Ofisi’nin müzakere heyetinin Kahire’ye gideceğini açıklamasının ilişkili olduğu kaydedildi.

İsrail’in kararının ABD baskısı sonucu alınmadığını ifade eden söz konusu yetkili, anlaşmanın sürdürülmesinde bir sorun olmadığını ve bu kapsamda ikinci aşama müzakerelerinin başlayacağını dile getirdi.

ABD ve İsrail’in öncelikli amacının, anlaşmanın birinci aşamasında serbest kalması beklenen sağ 6 rehinenin salıverilmesini hızlandırmak olduğunu vurgulayan yetkili, söz konusu rehinelerin hafta içi veya cumartesi günü serbest bırakılması için çalışıldığını kaydetti.

Yetkili, ABD Başkanı Trump’ın Gazze’deki Filistinlileri zorla yerinden etme planını hayata geçirmek istediklerini belirterek Hamas’ın Gazze Şeridi’nde kalmasına hiçbir koşulda izin verilmeyeceğini öne sürdü.

İsrail kabinesinin toplanacağı ve müzakere heyetinin Kahire’ye gideceği duyurulmuştu

Hamas ve İsrail arasında Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına göre ikinci aşama müzakerelerinin, birinci aşamanın yürürlüğe girmesinden 16 gün sonra (3 Şubat) başlaması gerekiyordu.

İkinci aşama müzakerelerini sabote etmekle suçlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘nun ofisinden yapılan açıklamada, bugün kabinenin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüşmek üzere toplanacağı duyurulmuştu.

Ayrıca, müzakere heyetinin Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşmasının “birinci aşamasının uygulanmasını” görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye gideceği, heyete kabine toplantısından çıkacak sonuca göre ikinci aşamayı müzakere etme yetkisinin verileceği bildirilmişti. (AA)

 

Related Posts

Milli Voleybol, Brezilya’ya Kaybetti

A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2025 FIVB Milletler Ligi’nde Brezilya’ya 3-1 mağlup oldu.

İstanbul’un barajlarında son durum

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 58,28 olarak ölçüldü.

Almanya’dan Gazze için Ateşkes Çağrısı

Başbakan Merz, Gazze’deki durumun kabul edilemez olduğunu belirterek ateşkes ve insani yardım istedi.

Eskişehirli Hamalın Renkli Dansı

Ali Ilgın, işten sonra sokaklarda dans ederek vatandaşlara neşe katıyor.

FETÖ’nün ‘HAKMAR’ üssünden enflasyon itirafı… ‘Fiyatları yükseltip…’

FETÖ’nün finans yapılanmasında yer alan HAKMAR hakkında düzenlenen MİT raporu ortaya çıktı. Raporda HAKMAR ve TATBAK Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Doruk’un “Maliyeden bir marketimin günlük geliri kadar ceza da yiyecek olsam fiyatları yükseltip ülkedeki enflasyonu artıracağım” dediği aktarıldı.

Trump, kripto tasarısı “GENIUS”ı  imzaladı

ABD Başkanı Trump, “Kripto ve kripto endüstrisinin geleceği ile ABD doları her zamankinden daha güçlü, daha büyük ve daha iyi olacak” diyerek “GENIUS” tasarısını imzaladı.