Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzman hekimlerin eğitim süresi haftalık 1 saatle sınırlandırıldı: ‘Asistanlarınızı eğitmeyin’ demektir bu

Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzman hekimlerin eğitimi haftalık bir saatle sınırlandırıldı. Sağlıkçılar, sistemdeki sorunlara karşılık eğitimden feragat edilmesinin yanlış olduğunu söyledi. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, konuya ilişkin, “Randevu bulma sıkıntısı devam ediyor. Bunu aşmaya yönelik bir hamle gibi duruyor. Poliklinik sayısının azaltılması yerine eğitimden feragat etmiş. ‘Gerekiyorsa eğitim vermeyin ama poliklinikler devam etsin’ minvalinde bir açıklama bu” derken, Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş da, ” Eğer burada bir saatlik bir kısıtlama getirilirse bu, ‘asistanlarınızı eğitmeyin’ demekti” ifadelerini kullandı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanelerine uzman eğitimlerinin haftalık 1 saat ile sınırlandırılması kararıyla yazı gönderildi. Uzman hekim eğitimlerinin bir saatle sınırlandırılmasına sağlıkçılar, sağlık ve hekim eğitiminde niteliği düşüreceği sebebiyle karşı çıkıyor.

Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzman hekimlerin eğitimleri, her branşın belirlediği takvime göre veriliyordu. Haftalık olarak farklı saatlerde hangi eğitimlerin alınacağı belirleniyordu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 5 Şubat tarihinde gönderdiği yazıda, ‘Eğitim Aksiyon Kodu’ ile polikliniklerin bazı branşlarda yarım gün, bazılarında iki saat ve üzeri eğitim amacıyla kapatılmasını gerekçe göstererek eğitimlerin haftalık bir saatle sınırlandırılmasını belirtti.

Yazıda, ‘poliklinik odalarının tam kapasite ile kullanılarak hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesinin sağlanması adına eğitim kliniklerince eğitim faaliyetlerinin haftalık olarak bir saat poliklinik kapatmayı geçmeyecek şekilde planlanması’ ifadeleri yer aldı.

“‘Gerekiyorsa eğitim vermeyin ama poliklinikler devam etsin’ minvalinde bir açıklama”

Duvar’dan Pelin Akdemir’in aktardığına göre; İstanbul Tabip Odası, kararın uzmanlık eğitim ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, İstanbul’daki poliklinik sayılarının yetersiz gelmesi nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildiğine dikkat çekerek İstanbul’un nüfus yoğunluğuna karşılık poliklinik başvuru taleplerinin karşılanamadığını ifade etti. Oruç, “Randevu bulma sıkıntısı devam ediyor. Bunu aşmaya yönelik bir hamle gibi duruyor. Poliklinik sayısının azaltılması yerine eğitimden feragat etmiş. ‘Gerekiyorsa eğitim vermeyin ama poliklinikler devam etsin’ minvalinde bir açıklama bu” diye konuştu.

“Bakanlık eğitimi yük olarak görüyor”

“Bir saatlik bir kısıtlama getirilirse bu, ‘asistanlarınızı eğitmeyin’ demektir”

Bursa’da Yüksek İhtisas ve Şehir Hastanesi’nin eğitim ve araştırma hastanesi olduğunu, poliklinik yetersizliği yaşandığını belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, “’Asistanları eğitmeyeceğiz’ diyorlar. Asistan hekim eğitiminde bu kısıtlama çok yetersiz bir süredir. Oradaki hocaların görevi poliklinik hizmeti vermek değildir, öğrenci yetiştirmektir. Eğer öğrenci yetiştirmeyecek, poliklinik hizmeti vereceklerse yanlış yerdeler o zaman. Orası bir araştırma hastanesi, uzmanlık verilen bir hastane değildir o zaman. Bu eğitimleri bir saatle kısıtlamak, uzman olacak doktorlarımızın eğitimlerini ciddi anlamda aksatır. Eğer burada bir saatlik bir kısıtlama getirilirse bu, ‘asistanlarınızı eğitmeyin’ demektir” diye konuştu.

“Daha çok hasta bakmakla randevu sorunu çözülmez”

Binbaş, randevu sorununun daha çok hasta bakmakla çözülmeyeceğini, “2022’de 800’dü, 2023’te 970 milyon hasta baktılar. 2024’te de 1 milyar 50 milyon hasta bakıldı. Ama çözülmüyor. Her yıl giderek artıyor. Hala insanlar randevu alamıyor. Dahiliyeye sevk edeceğim bir hastam için Gürsu, Kestel, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer’deki bütün hastaneleri tek tek araştırdım ve 15 gün içerisinde bir randevu alamadım. Ve bu dahiliyeydi yani en çok uzmanlığın bulunduğu yer” ifadelerini kullandı.

“Mutfak poliklinik yapılsın”

Poliklinik sayısının artırılmaya çalışıldığını söyleyen Binbaş, Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eskiden mutfak olarak kullanılan yerin, poliklinik haline getirilip hasta bakılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

Muğla’daki Zeytinlik ve Orman Arazileri Satışa Çıkarıldı, İYİ Partili Ergun Tepki Gösterdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muğla’da satışa çıkarılan 39 orman ve zeytinlik arazinin satışına İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün tepki gösterdi.

Plastik kelepçeli infaz! Kan donduran vahşetin detayları ortaya çıktı

Sivas’ta evlerinde elleri plastik kelepçeyle bağlanıp, boğazları kesilerek öldürülen Umutcan ve Melisa Şimşek kardeşlerin babaları Uğur Şimşek’ten 2020 yılından beri haber alınamadığı ortaya çıktı.

Devlet Bahçeli’nin duygusal anları…

MHP lideri Devlet Bahçeli, Sırrı Süreyya Önder için TBMM’de düzenlenen taziye ziyaretine katıldı. Önder’in fotoğrafına dokunarak, “Allah rahmet eylesin” dedi.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında 23 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 23 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu

Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyenin yerine seçilecek ve TBMM Genel Kurulu’na sunulacak 15 aday, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda seçildi.