Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret hedefi 30 milyar dolar

Türkiye’nin Irak’a Yaptığı İhracat Geçen Yıla Göre Arttı

Türkiye’nin Irak’a olan ihracatı, geçen yılın ocak-aralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 10 milyar 698 milyon 863 bin dolara yükseldi. Irak, Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı 5’inci ülke olurken, Türkiye’nin ihracatından aldığı pay yüzde 4,73’e ulaştı.

Irak’a en fazla ihracatı yapan sektör ise 2 milyar 147 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü oldu. Türkiye’den Irak’a en fazla ihracatı İstanbul gerçekleştirirken, Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin de listede yer aldı.

Türkiye-Irak arasında planlanan Kalkınma Yolu Projesi ile Basra’dan Türkiye’ye kara ve demir yolu ulaştırma koridoru kurulması hedefleniyor. Proje, Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak en kısa proje olarak dikkat çekiyor.

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve diğer hızlı tren hatları projeleri de planlar arasında yer alıyor. Projenin tamamlanmasıyla Basra Körfezi’nden Avrupa’ya yönelik ticaret süresinin kısalması ve taşımacılık maliyetlerinin düşmesi bekleniyor.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefine vurgu yaptı. İnşaat, tarım, enerji, gıda işleme, sağlık ve lojistik sektörlerinde büyüyen iş birlikleri dikkat çekiyor.

Acar, Türk firmalarının Irak’taki projeleri ve sektörel fırsatları yakından takip ettiğini belirtirken, Kalkınma Yolu Projesi’nin bölge için önemli ekonomik fırsatlar sunduğunu vurguladı. Projenin enerji projeleri, liman yatırımları ve lojistik projeler gibi stratejik alanlarda iş birliği imkanları sunması bekleniyor.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına düzenlenen etkinliklerin devam ettiğini vurgulayan Acar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması ve iş birliklerinin derinleştirilmesi hedefine vurgu yaptı. Irak’ın Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından biri olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Related Posts

750 milyon dolarlık ‘Eurobond’ ihracı

VakıfBank, yılın ilk sürdürülebilir eurobond ihracını başarıyla tamamlayarak bu alandaki lider konumunu perçinledi.

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Türkiye’de araç muayenede köklü değişim! Dünyada en yüksekler listesine girildi

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem hazırlıkları başladı. 2024 verilerine göre 12,5 milyon olan muayene sayısı tekrarları ile 15 milyona yükselirken, dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’de …