Prof. Dr. Atmaca “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar”ı anlattı: Yüzde 25 daha tasarruflu

Neredeyse Sıfır Enerjili Binaların Zorunlu Hale Gelmesi 2025 Yılında

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” (NSEB) konsepti, 2025 yılında zorunlu hale getirildi. Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “2 bin metrekare inşaat ruhsat alanını aşan her yapı, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak planlanmak zorunda. Bu tür binaların enerji etiketi B sınıfı olacak ve enerjide yüzde 25 daha tasarruflu olacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konsepti, normal binalara göre daha fazla enerji verimliliği olan ve enerjisinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan yapılar olarak tanımlanıyor. 2025 yılı itibarıyla, binalarda yenilenebilir enerji kullanımı oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

30 Bin Bina Neredeyse Sıfır Enerjili Olarak İnşa Edilecek

Enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlanacağını belirten Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve AÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina kavramı, 2023 yılında gündeme geldi ancak pilot bir uygulamaydı. 2025 yılında ise 2 bin metrekare inşaat ruhsat alanını aşan her yapı, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak planlanmak zorunda. Bu tür binaların enerji etiketi B sınıfı olacak ve enerjide yüzde 25 daha tasarruflu olacak. Kullanılacak yenilenebilir enerji oranı yüzde 10’a yükseltilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 ile 2025 yılları arasında düzenlediği pilot uygulamada, yaklaşık 2,200 binanın enerji verimliliğinin yüzde 25 artırılarak sıfır enerjili bina olarak tasarlandığı ve yıllık yaklaşık 281 gigawatt saatlik (GWh) tasarruf sağlanacağını belirtti. Gelecek dönemde yılda 30 bin yapı Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak inşa edilecek” sözlerini dile getirdi.

Doğal Gaz Isıtmada Yüzde 56 Oranında Kullanılıyor

Enerji kullanımında ısıtmanın büyük ölçüde elektrik maliyetini artırdığını vurgulayan Atmaca, “Enerjinin yüzde 24’ünü yine çevrim sektöründe elektrik üretmek için harcarken, yüzde 20’sini ulaşımda, yüzde 17’sini konutlarda, yüzde 8’ini ticaret ve hizmet sektöründe kullanıyoruz. Hane halkının enerji tüketiminin yüzde 65’ini ısıtma amaçlı olarak gerçekleştirirken, yüzde 12’sini sıcak su ihtiyacında tüketiyoruz ve ısıtmada enerjiyi yüzde 56 oranında doğal gazla karşılıyoruz. Bu verilere baktığımızda, ciddi derecede fosil yakıt kullanımı söz konusudur. Özellikle soğutma işleminde elektrik tüketimi ön plandadır. Elektrik tarifelerinde belirli kotalardan sonra fiyat artışları yaşanacaktır. Genel anlamda, maliyetlerin azaltılması, tasarruflu kullanım ve iklim krizine çözüm noktasında Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar önemli bir rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

“Sıfır Enerjili Bina Kavramı Doğru Anlaşılmıyor”

Sıfır Enerjili Bina kavramının doğru anlaşılmadığını belirten Prof. Dr. Atmaca, “Binanın üzerine güneş paneli takılırsa sıfır enerjili olur algısı yer almaktadır. Fakat durum böyle değildir. Güneş enerjisi oldukça maliyetli bir kaynaktır. Sıfır enerjili kavramı, yüksek enerji verimliliğine sahip ve enerjisinin bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilen bina anlamına gelmektedir. Aslında, yenilenebilir enerji sistemleri kurulmadan önce tüm enerji tasarruf önlemlerinin alınması gerekmektedir. Isıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su tüketimi ve aydınlatma alanlarında enerji verimli cihazlara geçiş yapılmalıdır. Isı pompaları ve yoğuşmalı kazan teknolojileri gibi ileri teknolojiler kullanılmalıdır. Otomasyonla ölçüm ve kontrol sistemleri kurulmalıdır. Bakım ve onarım işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Toplam enerji harcamalarının azaltılması ve yenilenebilir enerjinin kullanılması durumunda verimli bir model oluşturulacaktır” dedi.

Fosil Yakıtların Dünya Genelinde Kullanımı Yüzde 82 Seviyesinde

Türkiye’de fosil yakıt tüketiminin yüzde 82 seviyesinde olduğunu belirten Prof. Dr. Atmaca, “Karbonsuzlaşma sürecinde önemli adımlar atılmalıdır. Konut, ticaret ve hizmet alanlarında ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma ve sıcak su gibi alanlarda yüksek oranda fosil yakıt tüketimi gerçekleşmektedir. Yönetmelik gereği artık çok sayıda bina Neredeyse Sıfır Enerjili Bina olarak inşa edilecektir. Dünya genelinde, birincil enerji arzında fosil yakıtların kullanımı yüzde 83 seviyesindedir. 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 62’ye düşeceği ancak kullanılan miktarın mutlak anlamda azalmayacağı öngörülmektedir. Yıllar ilerledikçe karbon salınımı devam edecektir. Ülkemizdeki fosil yakıt kullanımı şu anda yüzde 82 seviyesindedir” şeklinde konuştu.

(DHA)

Related Posts

Teknoloji devi Microsoft binlerce kişiyi işten çıkaracak

Teknoloji devi Microsoft binlerce kişiyi işten çıkaracak

Dünyanın güvenliği tehlikede! Amerika yalan üzerine mi İran’ı vurdu?

ABD Başkanı Donald Trump, selefi George W. Bush, Irak’ın işgalinden önceki iddialarına benzer iddiaların ardından İran’daki nükleer tesisleri vurdu. İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarından önce İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın nükleer tehdidini abartarak saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştı. Ancak istihbarat raporları ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın silah üretmediğini ortaya koydu. Peki ABD, İran’ı 2003’te olduğu gibi yalan üzerine mi vurdu?

Gazze’de ateşkes için geri sayım! Hamas’tan da açıklama geldi

ABD Başkanı Donald Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı bir açıklamada ABD ve İsrail’in Gazze’de 60 günlük ateşkese ilişkin anlaşmaya vardığını duyurdu. Teklifin Katar ve Mısır tarafından Hamas’a iletileceğini söyleyen …

Öcalan’la görüşmek için Türkiye’ye geldiler

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’la görüşmek için gelen yabancı heyet İstanbul’da temaslarda bulundu.

Çanakkale Boğazı’nda makine arızası geçiren tekne kurtarıldı

Çanakkale Boğazı’nda dün akşam saatlerinde makine arızası nedeniyle sürüklenen ve içinde 6 kişinin bulunduğu tekne, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin zamanında müdahalesiyle güvenli bir şekilde limana çekildi

Sağlıkta skandal bir olay daha! Doktor, hastasından ‘bıçak parası’ istedi

Konya’da bağırsak problemiyle hastaneye başvuran hastasından ameliyat parası olarak nakit 17 bin lira talep ettiği ileri sürülen doktor tutuklandı.